Alla inlägg den 16 januari 2013

Av Elen - 16 januari 2013 10:50

Läste igår på sydsvenskan om en kille vid namn Aaron Swartz, 26 år, som hade begått självmord för han lutade mot ett fängelsestraff på 35-50 år. Hans brott var att han hade gjort information tillgänglig för alla, via internet. Han hade bland annat lagt ut forskningsrapporter från universitetet MIT. Han ville ge alla en möjlighet att ta del av informationen, även om de inte hade pengar att studera vid ett universitet som MIT. 

Genom att göra detta bröt han mot upphovsrättslagen. Aaron Swartz tog livet av sig innan han fick sin slutgiltliga dom. Hans vänner säger att det inte endast var för dommen utan han hade även varit deprimerad under en längre tid.


Detta fick mig att må illa. Jag kom att tänka på folk som har mördat djur och fick 18 månaders fängelse. Folk som har misshandlat och fått betalta några futtiga tusenlappar i skadestånd. Folk som har mördat andra människor och kommer ut efter fem år för gott uppförande.

Och denna killen skulle få 35-50 år för att han gjorde så att ett universitet inte skulle tjäna så mycket pengar...


Ett citat ur artikeln sammanfattar vår tid väldigt väl: "Människor är viktigare än företagsvinst. Människors kunskap är viktigare än företagsvinst. Och mänsklighet bygger på kunskap."


Vill ni läsa hela artikeln, klicka här 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards